Ako se pitate koliko dijete mora biti staro da započne s programiranjem, pravog odgovora zapravo nema. Ponekad će dijete pokazati interes sa 6, a ponekad tek s 14 godina.

Svijet elektronike

Najzanimljivije je dijete uvesti u računarstvo kroz elektroniku. Tko se ne sjeća svojih prvih pokusa uz malenu lampicu koju smo direktno spajali na bateriju? Kako je bilo zanimljivo nama tada, tako je i njima danas.

Ono što je bitno djetetu naglasiti u ovome malom i kratkom pokusu je da kad je lampica upaljena, to je 1, kad je ugašena, to je 0. Na ovome se temelji zapravo cijelo računarstvo: na manipuliranju strujom kroz elektroničke krugove i logička vrata.

Kako će se dijete s time igrati punih 10 minuta, sljedeći je korak pokazati da struja može raditi i nešto korisno. Što kažete na to da zajedno napravite robota? Znam da na prvu zvuči gotovo nemoguće, međutim, skoro svatko od nas ima doma pokoje staro računalo ili odbačeni mobitel – zašto se ne poslužiti njihovim dijelovima da biste napravili jednostavne robote? Robote koje čak i šestogodišnjak može napraviti? Garantiram da će i vama izmamiti pokoji osmjeh.

Nastavite čitati ovaj interesantni članak na ovom linku http://www.netokracija.com/roditelji-djeca-programiranje-112655